1 op de 3 Belgen woont in een appartement 'en dat worden er straks nog meer'

25 april 2016
Teaser: 

Eén op de drie Belgen woont in een appartement. En dat aantal zal de komende jaren nog fors toenemen. Zeker nu ook de overheid vorige week op de Vlaamse klimaattop aankondigde dat 'we dichter bij elkaar zullen moeten wonen'. Dat zegt Philippe Janssens, CEO van projectontwikkelaar Immpact.

De projectontwikkelaar deed onderzoek naar hoogbouw wereldwijd. Uit dit onderzoek blijkt dat ons land naar schatting 1,2 miljoen appartementen telt, en dat op een totaal van zo'n 3 miljoen woongelegenheden. Eén op de drie Belgen woont in een hoogbouw, gaande van een klassieke flat tot een moderne penthouses. "Dat lijkt op het eerste gezicht veel", zegt Philippe Janssens. "Maar als je vergelijkt met bv. de Verenigde Staten valt dat nog behoorlijk mee. Alleen al een stad als New York telt 1,5 miljoen appartementsgebouwen en minstens de helft van de bevolking woont er (hoog) in de wolken."

Duurste appartementen
Het klinkt cliché, maar de duurste appartementen van België vind je in Knokke-Heist. Wie er een thuis in de vorm van een appartement wil kopen, moet er een gemiddeld budget van 572.125 euro voor over hebben. De top-3 van duurste appartementensteden in ons land wordt aangevuld door Schilde en Sint-Genesius-Rode, waar een appartement respectievelijk zo'n 406.700 euro en 354.462 euro kost.

Goedkoopste appartementen
De goedkoopste appartementen in ons land vind je volgens de meest recente gegevens in de provincies Antwerpen en Limburg. In het Zuid-Limburgse Heers betaal je voor een appartement gemiddeld 152.733 euro, in het Antwerpse Meerhout betaal je zo'n 164.000 euro. Hoe meer gunstig geprijsde appartementen op de markt komen, hoe meer mensen volgens Philippe Janssens kunnen groeien op de sociale ladder. "Het geeft hen de kans om iets te kopen in plaats van te blijven huren."

Geen kiekenkoten
Wie denkt dat we in België klein wonen, moet eens in Manhattan, Londen of Parijs gaan kijken. Studio's van 5, 7 of 10 m2 zijn er niet zeldzaam. Het prijskaartje bedraagt niet zelden tussen de 250 en 700 euro. "Maar kiekenkoten moeten we in geen geval bouwen", zegt Philippe Janssens. "Dan krijg je onaanvaardbare wantoestanden zoals in Hong Kong. Met 'kooien' van een halve vierkante meter zijn de 'bedbugs' mensonwaardig te noemen." Kostprijs: toch nog zo'n 147 euro per maand.

Bron: Trends.be

Share: