2.000 Vlamingen betaalden vorig jaar liever boete dan isolatienormen te respecteren

27 maart 2018
Teaser: 

Vorig jaar betaalden ruim 2.000 Vlamingen die een huis bouwden of verbouwden liever een boete dan de geldende isolatienormen te respecteren. Dat leidt Vlaams parlementslid Andries Gryffroy (N-VA) af uit het antwoord van minister Bart Tommelein (Open Vld) op een schriftelijke vraag.

Het Vlaams Energieagentschap (VEA), dat waakt over de naleving van de zogenaamde EPB-normen (EnergiePrestatie en Binnenklimaat), schreef vorig jaar 2.037 boetes uit op basis van een automatische digitale controle van de EPB-aangiftes. Die boetes brachten samen 2 miljoen euro op. De boete bedraagt dus gemiddeld ongeveer 1.000 euro.

Naast de automatische controles, controleerde het Agentschap vorig jaar ook 73 EPB-aangiften via een bezoek ter plaatse. Die bijkomende controles leverden 41 dossiers op waarvoor een schriftelijke hoorzitting werd gehouden voor een niet-waarheidsgetrouwe rapportering. Naast de ruim 2.000 gezinnen die vorig jaar geen correct EPB indienden, zijn er volgens N-VA-parlementslid Gryffroy waarschijnlijk nog veel bouwers die gewoonweg geen opstartdossier indienden en dus volledig onder de radar zijn gebleven.

Bron: Het Laatste Nieuws

Lees het volledige artikel.

Share: