Airbnb bindt strijd aan met racisme

12 september 2016
Teaser: 

Airbnb gaat proberen racisme onder zijn verhuurders te verminderen. En dus komt de huizenverhuurdienst met enkele maatregelen.

Uit een onderzoek naar discriminatie binnen de Airbnb-gemeenschap werd duidelijk dat Afro-Amerikanen sneller geweigerd worden door een verhuurder. Potentiële gasten met 'zwarte' namen hebben 16 procent meer kans om niet geaccepteerd te worden.

Sinds begin dit jaar doken geregeld verhalen op van Airbnb-gebruikers die aangaven dat zij geweigerd waren omwille van hun etniciteit of seksuele voorkeur. Airbnb nam daarom enkele prominente specialisten in dienst. Zij moesten meedenken over mogelijke oplossingen.

Open Doors
Een eerste maatregel is de nieuwe dienst Open Doors. Vanaf begin volgende maand zullen huurders een alternatief voorgeschoteld krijgen als zij het gevoel hebben dat zij het slachtoffer zijn geworden van discriminatie. Airbnb verbindt zich ertoe om een vergelijkbare verblijfplaats te vinden die bovendien dicht bij de eerste keuze ligt.

Instant Book
Vanaf 1 november moeten verhuurders daarnaast een strenger document over discriminatie ondertekenen. Ook komt er training beschikbaar voor de Airbnb-gemeenschap om vooroordelen tegen te gaan en wil Airbnb verhuurders aanzetten om gebruik te maken van de zogeheten Instant Book-optie. In zulke gevallen keuren de verhuurders zelf niet goed of een huurder gebruik mag maken van hun appartement of huis. Het doel is om op 1 januari al 1 miljoen woningen beschikbaar te hebben via Instant Book.

Bron: De Morgen

 

Share: