Belastingonderscheid op 'woning van de firma' afgeschaft

12 maart 2018
Teaser: 

Er komt een einde aan het belastingonderscheid tussen zaakvoerders met een eenmanszaak en bedrijfsleiders van een vennootschap die een gratis woning ter beschikking krijgen van de firma. Dat besliste minister van Financiën Van Overtveldt zopas.

Net zoals bij een bedrijfswagen wordt zo'n woning in de personenbelasting belast als 'voordeel alle aard.' Daarbij besliste de regering Di Rupo destijds echter om zaakvoerders met een vennootschap hiervoor 3,8 keer zoveel belastingen aan te rekenen als zelfstandigen met een eenmanszaak. Dit onderscheid wordt nu definitief geschrapt.

UNIZO tevreden
Zelfstandigenorganisatie UNIZO reageert alvast tevreden op de beslissing van de minister. "Hiermee wordt niet alleen het gelijkheidsprincipe in ere hersteld, het biedt ook enig soelaas aan ondernemers die de afgelopen jaren sowieso al heel wat extra lasten uit de voorgaande regeerperiode hebben moeten slikken", zegt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche.

UNIZO vraagt de minister om te bekijken of de afschaffing niet retroractief kan worden doorgevoerd, waarbij het teveel aan geïnde personenbelastingen op de 'bedrijfswoning' van ondernemers met een vennootschap zou worden teruggestort.

Bron: UNIZO

Share: