Belgen wonen 30 jaar lang in zelfde woning

27 juli 2015
Teaser: 

De Belg staat niet te springen om zijn woning te verkopen. 59 procent van de Belgen die de vastgoedmarkt betreden doet dat omdat de gezinssituatie hen er toe dwingt. Dat blijkt uit een enquête van Century 21 Benelux bij 1.400 eigenaars.

De doorsnee Belg doet zijn woning niet snel van de hand. De gezinssituatie moet ingrijpend veranderen voor hij zijn huis te koop stelt. Zes op de tien Belgen doet dat bij een sterfgeval of een scheiding.

14,6 procent van de eigenaars verkoopt om louter financiële redenen. "Maar ook daar is het dus omdat hem de arm wordt omgewrongen en hij bijvoorbeeld de hypotheek niet meer kan afbetalen", zegt Isabelle Vermeir, woordvoerster van Century 21 Benelux.

Gehecht aan zijn baksteen

Als de Belg niet gedwongen wordt om te verhuizen verblijft hij ongeveer 30 jaar in dezelfde woning. Slechts 7,5 procent verhuist omwille van omgevingsfactoren zoals bijvoorbeeld dichter bij het werk gaan wonen. 6,1 procent verkoopt zijn woning om kleiner - of juist groter - te gaan wonen."Op dat vlak is er voor de gewestelijke overheden nog werk aan de winkel. Als het voor zijn droomhuis is, rijdt de Belg voorlopig nog zonder veel gemor - en vaak met zijn bedrijfswagen - tien kilometer verder naar zijn werk", aldus Vermeir.

Bron: Moneytalk

Share: