BNP Paribas verhoogt vanaf 1 september dossierkosten woonkrediet

30 augustus 2016
Teaser: 

Voor BNP Paribas Fortis is het duidelijk: duurdere bankdiensten zijn onvermijdelijk om het verlies aan inkomsten te compenseren. Zo worden vanaf 1 september de dossierkosten voor woonkredieten verhoogd. Ook andere banken zoeken manieren om de lagere rente-inkomsten te compenseren.

Het probleem is langer gekend en de banksector hamert er al langer op: de huidige historisch lage marge maakt het voor de Belgische banken steeds moeilijker om winst te puren. Max Jadot, CEO van BNP Paribas Fortis: "Vanaf 2017 zal het pijn beginnen pijn doen."

BNP Paribas Fortis, de grootste bank van het land, zal door dit "renteprobleem" op "elke lijn van de resultaten van de bank werken", aldus Jadot. Dus ook de inkomsten: hiervoor verwijst de topman ook naar de oproep van sectororganisatie Febelfin om het gegarandeerde minimumrendement van 0,11 procent op het gereglementeerd spaarboekje te herbekijken. "We pleiten absoluut niet voor een voor een negatieve rente voor de consument", maar "er is wel nog manoeuvreerruimte".

Woonkredieten
De Belgische banken haalden tot nog toe hun inkomsten immers uit de rentemarges, door het omzetten van deposito's in kredieten, zei de topbankier. Maar op dit punt snijdt de lage rente in de inkomsten. De huidige situatie met de winstgevendheid van de marges, zal volgens Jadot moeten herzien worden door één met meer inkomsten uit betaling voor diensten.

Zo zal Fortis vanaf 1 september de dossierkosten voor woonkredieten verhogen. Voor nieuwe dossiers zal niet langer 350, maar 500 euro worden aangerekend. Bij een interne herfinanciering zal de kostprijs stijgen van 350 naar 700 euro, zo meldt De Tijd.

Bron: Het Laatste Nieuws

Lees het volledige artikel.

Share: