Elektriciteit duurder: btw van 6 naar 21 procent

01 september 2015
Teaser: 

Vanaf 1 september 2015 wordt de btw op elektriciteit weer opgetrokken van 6 naar 21 procent. Het gaat om een beslissing van de federale regering. Die draait de btw-verlaging van de vorige regering onder premier Di Rupo terug, omdat die budgettair onhoudbaar blijkt.

Aanvankelijk was er sprake van om de btw-verhoging niet mee te tellen in de berekening van de index, maar op aandringen van CD&V gebeurt dat toch. De Vlaamse christendemocraten vreesden een tweede indexsprong van de gezinnen. Door de btw-verhoging op te nemen in de indexkorf, zal de spildindex sneller overschreden worden, met de daaraan gekoppelde automatische loonindexering.

De elektriciteitsfactuur bestaat uit verschillende onderdelen. De energieprijs is het enige waarvoor de leveranciers zelf verantwoordelijk zijn. Daarnaast worden nog allerlei transmissie- en distributiekosten, taksen, heffingen en toeslagen voor bijvoorbeeld de groenestroomcertificaten voor zonnepanelen doorgerekend door de overheid. De leveranciers zijn verplicht om al deze posten te factureren, maar het zijn zij niet die de tarieven hiervan bepalen.

Share: