Frans vakantiehuis straks milder belast

22 augustus 2016
Teaser: 

Goed nieuws voor wie een vakantiehuis in Frankrijk bezit. De Belgische fiscus gaat de eigenaars van niet-verhuurde vakantieverblijven in Frankrijk minder zwaar belasten. Dat meldt De Tijd. Tot nu toe baseerde de fiscus zijn aanslag op een fictieve 'huurwaarde'. Maar in een rondzendbrief heeft hij laten weten voortaan de 'valeur locative brute' als uitgangspunt te nemen.

'Voor de meeste eigenaars van een Frans vakantiehuis leidt dat tot een voordeliger belastingfactuur', voorspellen Wim Vermeulen en Michael Joosen, specialisten vastgoedfiscaliteit bij het advocatenkantoor Cazimir.

Discriminatie

Met de rondzendbrief reageert de fiscus eindelijk op een arrest van het Europees Hof van Justitie dat al dateert van 2014. Dat Hof oordeelde dat België de eigenaars van een buitenlands tweede verblijf discrimineert in vergelijking met de eigenaars van een Belgisch tweede verblijf. Die worden belast op basis van het Kadastrale Inkomen (KI). Maar omdat de KI's sinds 1975 niet meer geactualiseerd werden, liggen die meestal veel lager dan de 'huurwaarde' waarop buitenlandse tweede verblijven tot nu toe belast werden.

Wat met andere Europese landen?
'Toch zijn met deze rondzendbrief niet alle problemen van de baan', merkt Vermeulen op. 'De fiscus verduidelijkt enkel hoe hij het begrip huurwaarde invult voor Franse tweede verblijven. Voor vakantiewoningen in andere Europese landen blijft de discriminatie bestaan zolang de Belgische wetgever niet ingrijpt.'

Bron: De Tijd

Share: