Gent gaat als eerste praktijktests tegen huurdiscriminatie uitvoeren

20 september 2016
Teaser: 

Gent gaat als eerste stad in Europa vanaf oktober systematisch praktijktests uitvoeren tegen discriminatie op de huurmarkt. Vlaams minister van Huisvesting Liesbeth Homans (N-VA) is geen voorstander van dergelijke tests. Dat schrijft De Standaard.

Een dertigtal vrijwilligers gaat systematisch testen of er op de Gentse huurmarkt wordt gediscrimineerd. Dat gebeurt door tweemaal te informeren of een huurpand nog beschikbaar is: eenmaal door een huurder met een uitheemse naam en eenmaal door een kandidaat met een Vlaamse naam. Als de eerste kandidaat te horen krijgt dat het pand al verhuurd is, terwijl daarna aan de tweede wordt meegedeeld dat het nog vrij is, is er discriminatie in het geding. Eigenaars of makelaars die systematisch discrimineren, zullen door het gelijkekansencentrum Unia uitgenodigd worden voor een gesprek.

Zelfregulering
Minister Liesbeth Homans pleit in de conceptnota 'Private Huur', die afgelopen zomer verscheen, voor zelfregulering door de sector. "We hebben de sector uitgenodigd om voorstellen te doen. We willen dit niet vanuit de overheid opleggen", zegt haar woordvoerder. "Tenslotte kan iedereen nu al klacht indienen." De kans dat praktijktests voor de huurmarkt in Vlaanderen algemeen zullen worden, is dus klein. Om dergelijke tests op de arbeidsmarkt te doen, is er meer animo.

Bron: De Standaard

Share: