Huis bijna 5 procent duurder dan jaar geleden

16 oktober 2018
Teaser: 

De gemiddelde verkoopprijs van een woning is in Vlaanderen in het voorbije derde trimester gestegen tot 282.423 euro. Dat is 4,7 procent of 12.626 euro meer dan een jaar geleden.

De stijging van de woningprijzen doet zich voor in alle Vlaamse provincies. Dat blijkt uit de driemaandelijkse notarisbarometer.

De toename is niet overal even hoog. De sterkste prijsstijging (gemeten van het derde trimester van 2017 tot dezelfde periode dit jaar) is voor de provincie Antwerpen: +8,3 procent. In Antwerpen is voor het eerst de grens van 300.000 euro overschreden, met een gemiddelde woningprijs die afklokt op 300.143 euro. Vlaams-Brabant blijft de duurste Vlaamse provincie met een gemiddelde prijs van 323.280 euro voor een woning.

Appartementen
Voor appartementen is de prijsstijging iets lager: +1,5 procent in de voorbije twaalf maanden, tot gemiddeld 226.324 euro. De prijsschommelingen voor appartementen varieerden tussen de Vlaamse provincies van -0,1 procent in Limburg tot +2,8 procent in Oost-Vlaanderen.

Drukke zomer
De notarisfederatie noteerde opvallend veel vastgoedtransacties in het derde trimester. Het totale aantal verkopen lag in Vlaanderen 4,4 procent hoger dan in de zomermaanden van 2017. In Vlaams-Brabant was er zelfs een toename van de dossiers met 14,7 procent.

Die grote belangstelling heeft ongetwijfeld te maken met de verlaging van de registratierechten vanaf 1 juni. In het voorjaar was er sprake van een (tijdelijke) dip in het aantal woningverkopen, in afwachting van die belastingverlaging. Veel dossiers werden doorgeschoven naar de zomermaanden juli en augustus.

Bron: De Standaard

Lees het volledige artikel.

Share: