"Huurinkomsten worden te weinig belast"

07 juli 2016
Teaser: 

Volgens Jan Van Hove, de nieuwe hoofdeconoom van KBC is er nog ruimte om de belasting op huurinkomsten te verhogen.

In een interview met De Tijd zegt de nieuwbakken hoofdeconoom dat een verhoging van de belasting op huurinkomsten kan leiden tot een nieuw evenwicht op de vastgoedmarkt. Al waarschuwt hij dat de regering niet plots de belasting kan verhogen. "Een abrupte belastingverhoging kan leiden tot een vastgoedcrisis", aldus Jan Van Hove. Een verhoging binnen bijvoorbeeld tien jaar kan volgens hem dan weer zorgen voor een afkoeling op de vastgoedmarkt.

Kadastraal inkomen
Hij is niet de eerste persoon die een pleidooi houdt voor een verhoging van de belasting op de huurinkomsten. Onder meer CD&V heeft in het kader van de taxshift al voorgesteld om die belasting te verhogen. Het huidige tarief die de verhuurders nu betalen ligt meestal niet in lijn met hun werkelijke inkomsten. Vandaag wordt de verhuurder belast op het kadastraal inkomen verhoogd met 40 procent.

In strijd met plannen Homans
Zo'n belastingverhoging ligt wel in strijd met de plannen van de Vlaamse regering. Zo wil Liesbeth Homans (N-VA), Vlaams minister van Wonen, met een aantal hervormingen de huurmarkt nieuw leven inblazen. Ze wil onder meer de contracten van korte duur aan banden leggen. Voorts wil ze subsidies geven aan mensen die een woning goedkoper willen verhuren. Homans hoopt met dergelijke maatregelen de huurmarkt aantrekkelijker te maken, waardoor de vraag naar een eigen woning daalt.

Bron: Moneytalk

Lees het volledige artikel.

Share: