ING-economen verwachten daling vastgoedprijzen

15 juni 2017
Teaser: 

De geleidelijke stijging van de hypotheekrentes zal eerst leiden tot een stabilisering van de vastgoedprijzen en daarna tot lichte dalingen na 2018, verwacht de studiedienst van ING België.

De hypotheekrentes zullen dit jaar voor het eerst in twaalf jaar gemiddeld licht stijgen, verwachten de ING-economen, waardoor 2017 wel eens een scharnierjaar kan worden. "De betere betaalbaarheid van de vastgoedmarkt sinds 2010 is voornamelijk toe te schrijven aan de daling van de rente. Daarom zouden de marktprijzen wel eens heel gevoelig kunnen zijn voor deze eerste trendwijziging sinds 2005", schrijven ze in een rapport .

De vastgoedprijzen zijn in het begin van dit jaar wellicht nog gestegen, maar sindsdien is het vet van de soep. "We gaan uit van een stijging van de vastgoedprijzen met 0,5 procent tot 1,5 procent dit jaar, wat trager zou zijn dan de inflatie", verwachten de ING-economen.

Rit naar beneden
Na de prijzenafvlakking volgt de rit naar beneden vanaf de tweede helft van 2018, wanneer de Europese Centrale Bank wellicht haar pad van rentestijgingen duidelijk zal maken. De ING-economen verwachten "lichte, maar herhaalde prijsdalingen na 2018".

Een sterke rentestijging die zich vertaalt in een crash achten ze weinig waarschijnlijk.

Bron: De Tijd

Lees het volledige artikel.

Share: