Korting op nieuwbouw voor wie eerst krot sloopt

03 augustus 2016
Teaser: 

Met een lager btw-tarief gaat Vlaams energieminister Bart Tommelein (Open VLD) mensen proberen aan te moedigen oude, energieverslindende woningen af te breken. In plaats van die te renoveren komt er volgens hem beter een nieuwe, energiezuinige woning in de plaats. Nu is zo’n regeling enkel in de grote steden van kracht. “Terwijl er overal in Vlaanderen woningen staan die eigenlijk niet meer te renoveren zijn”, zegt ook de bouwsector.

Hij is gestart met een forse lobbycampagne bij de federale regering, Vlaams energieminister Bart Tommelein. Doel: de bestaande regelgeving uit te breiden naar heel Vlaanderen. Concreet gaat het om oude woningen, vaak in niet al te beste staat. Renoveren heeft dan soms geen zin meer. Om die reden is enkele jaren geleden een regeling ingevoerd die mensen ertoe moest verleiden die huizen toch aan te kopen, weliswaar met het oog op een afbraak en de bouw van een nieuwe woning. Om dat te stimuleren, kwam er een verlaagd btw-tarief: 6 procent in plaats van de gebruikelijke 21 procent voor de afbraak- en bouwwerken.

Vermits de meeste van die sloopklare huizen in de stadscentra stonden, is de regeling nu enkel van toepassing in de ‘stedelijke centra’ van Antwerpen en Gent, en provinciesteden zoals Leuven, Brugge en Kortrijk. Omdat de maatregel succesvol blijkt, vraagt Tommelein nu om het toepassingsgebied uit te breiden naar heel Vlaanderen, zo bevestigt het kabinet van de minister.

Niet alleen verdwijnen er op die manier ‘stadskankers’ – verkrotte ­woningen waaraan veel kandidaat-kopers zich niet durven te wagen vanwege de hoge verbouwingskosten –, het afbreken en heropbouwen moet ook ­leiden tot betere energieprestaties. “Want om via renovatiewerken zo’n huis voldoende energiezuinig te maken, zou je enorme kosten moeten maken”, zegt Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB). “En dan nog is er geen garantie om een goed resultaat, waardoor je achteraf misschien nog steeds met veel te hoge energiefacturen wordt ge­confronteerd.”

Bron: Het Nieuwsblad

Share: