N-VA wil leegstaande panden makkelijker beschikbaar maken voor pop-ups

16 april 2015
Teaser: 

Regeringspartij N-VA wil leegstaande panden makkelijker beschikbaar maken voor pop-upwinkels. Door met contracten van maximaal één jaar te werken, loopt de verhuurder niet het risico voor 36 jaar aan een lagere huurprijs te zijn gebonden, terwijl de huurder geen drie jaar lang huur zal moeten betalen indien zijn concept niet aanslaat.

Vlaams parlementsleden Lorin Parys en Jos Lantmeeters deden hun ideeën vandaag uit de doeken. Ze trokken daarvoor naar een leegstaand pand aan de Koningsstraat in Brussel, waar vroeger een krantenwinkel en een bar gevestigd waren en waar binnenkort een pop-upvintagemeubelzaak de deuren opent. Pop-uphandelszaken zagen de voorbije twee jaar in zowat een kwart van de Vlaamse gemeenten het levenslicht en 16 procent van de Vlaamse gemeenten heeft een beleid ontwikkeld om tijdelijke handelszaken te ondersteunen.

Probleem is dat de huur van handelszaken op korte termijn, dus maximaal één jaar, vandaag de dag niet geregeld is. Vanwege de onzekerheid daarrond, deinzen eigenaars er veeleer voor terug om hun vastgoed voor korte termijn en aan een lagere prijs te verhuren. Ze vrezen immers onder de rigide handelshuurwet te vallen, waardoor ze voor een periode van negen jaar aan een minder lucratief contract vast te zitten, dat bovendien driemaal kan worden verlengd, legt Lantmeeters uit. Daarom zien ze hun pand liever enkele jaren leegstaan, om vervolgens een gunstiger contract te bedingen.

Bron: VRT

 

Share: