Ook appartementbewoners kunnen straks zonnepanelen leggen

11 december 2018
Teaser: 

Als het van de regeringspartij N-VA afhangt, kunnen ook inwoners van flatgebouwen binnenkort op een eenvoudige manier profiteren van zonnepanelen op hun dak.

In verstedelijkte gebieden, zoals Vlaams-Brabant of de rand rond Antwerpen, wordt fors minder zonne- en windenergie geproduceerd dan in de rest van Vlaanderen. Dat komt niet alleen door het verschil in open ruimte, waardoor er bijvoorbeeld minder windturbines staan. In verstedelijkt gebied staan ook meer appartementsgebouwen en voor de inwoners daarvan is het minder evident zonnepanelen te plaatsen. Zo is het niet mogelijk om de geproduceerde stroom van zonnepanelen op een appartementsgebouw te verdelen onder de bewoners van dat gebouw.

Energie delen
Wie zonnepanelen plaatst, doet dat dus alleen voor zijn eigen verbruik. Dat maakt het voor inwoners van een appartement minder interessant om te investeren in zonne-energie. Hetzelfde geldt voor zonnepanelen op het dak van een winkelcomplex of een bedrijvencentrum. Als slechts een partij kan profiteren, zullen anderen weinig geneigd zijn mee te investeren.

De N-VA heeft een voorstel om die drempels weg te werken. "We stellen voor de regelgeving aan te passen", zegt Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy (N-VA). "Zo wordt het juridisch mogelijk en motiveren we Vlamingen meer om energie te delen in een zogenaamde gebouweenheid. Dat maakt de investering in zonne-energie aantrekkelijker, zeker in verstedelijkte gebieden.’

Zonnedelen
Het voorstel van de N-VA sluit aan bij een andere maatregel die de Vlaamse regering al nam. Wie geen eigen dak heeft, maar wel in zonne-energie wil investeren, kan dat vandaag via het systeem van zonnedelen. Particulieren kunnen zo investeren in grote installaties van bedrijven of gemeenten waarbij het eigen aandeel in de stroomfactuur wordt verrekend.

Terwijl inwoners van een appartementsgebouw vandaag dus al in een zonnepaneel op andermans dak kunnen investeren, zullen ze dat in de toekomst misschien ook kunnen doen op hun eigen dak.

Bron: De Tijd

Lees het volledige artikel.

Share: