Opvallend meer huizen en appartementen verkocht in 2015

14 januari 2016
Teaser: 

Huizen zijn in 2015 nauwelijks duurder geworden en kostten gemiddeld 234.699 euro. Voor een appartement betaalde u datzelfde jaar gemiddeld 205.148 euro, een prijsstijging van 1,9 procent ten opzichte van 2014.

De cijfers komen van de "Notarisbarometer". Notarissen in België hebben vorig jaar 6,4 procent meer vastgoedtransacties opgetekend dan in 2014. Dat is goed voor het beste resultaat van de laatste zeven jaar. In diezelfde periode is het aantal vastgoedtransacties ook jaar na jaar gestegen.

Regionale verschillen

In Vlaanderen ging het om een stijging van 4,7 procent in vergelijking met 2014. Brussel klokte af op 4,8 procent. In Wallonië was er veel hogere stijging: 10,3 procent. Alle provincies van het land gaan erop vooruit, van 3 procent in Limburg tot 12,5 procent in Luik.

De stijging heeft verschillende redenen, zegt notaris Bart van Opstal, van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat aan: “Door de lage rentevoeten zetten veel jonge mensen vlotter de stap om een woning te kopen. Mensen van middelbare leeftijd zijn dan weer op zoek naar een rendabele vastgoedinvestering. Een derde tendens is een gevolg van de vergrijzing: veel mensen verkopen hun woning en ruilen deze in voor een appartement of een vorm van begeleid wonen. Bijvoorbeeld een serviceflat, seniorenflat of kangoeroewoning.”

Bron: deredactie.be

Share: