Prijs appartementen aan Kust fors gedaald? Relativering nodig!

03 maart 2015
Teaser: 

Op 2 maart raakten cijfers bekend van het notariaat over de verkoopprijzen van vastgoed aan de kust in 2014. Dezelfde cijfers leverden spectaculaire krantentitels op zoals 'Massaal te koop: flats met zicht op zee', 'In de uitverkoop: appartement met zicht op zee', ... Deze berichtgeving als zou de verkoopprijs van appartementen met zicht op zee met 6% zijn gedaald in 2014 moet echter sterk gerelativeerd worden.

Het aantal vastgoedtransacties aan de kust is toegenomen met 5 procent. Dat ligt in lijn met het Belgische gemiddelde. "Men kan dan ook moeilijk van een crisis op de markt aan de kust spreken", zegt Jan Jassogne, afgevaardigd bestuurder van CIB Vlaanderen. Hij benadrukt dat voor de goedkopere appartementen vooral de tweedeverblijfstaks, die in de helft van de kustgemeenten fors werd verhoogd, een afschrikeffect heeft. "Bij een appartement van 100.000 euro komt zo'n jaarlijkse factuur van 1.000 euro zwaar aan. Maar er staan niet meer appartementen leeg aan de kust dan vroeger."

Of de prijzen van appartementen met zich op zee nu echt gedaald zijn is lang niet zeker. "De gemiddelde prijsdaling is berekend over alle gerealiseerde verkopen. Wat diepgaandere toetsing van de beschikbare cijfers aan de marktomstandigheden per badplaats leert dat vooral het hoogste marktsegment van de appartementen met zich op zee het moeilijker heeft", zegt Jassogne. "En wanneer er in het hoogste marktsegment minder transacties zijn, dan heeft dit onmiddellijk een invloed op de gemiddelde prijs. Indien, bij ongewijzigde verkoopprijzen, het aantal transacties in het lager- en middenmarktsegment stijgt en daalt in het hoger marktsegment, dan resulteert dit in een daling van de gemiddelde prijs. Een daling of stijging van de gemiddelde prijs hoeft dus geenszins het gevolg te zijn van een daling of stijging van de reële verkoopprijzen."

"Een lager aantal transacties in het hoogste marktsegment is ongetwijfeld een van de redenen voor de daling van de gemiddelde verkoopprijs. In deze volgt de kust de markt van het ‘binnenland’ waar de duurdere villa’s het al meerdere jaren moeilijk hebben."

Share: