Recordaantal vastgoedtransacties in tweede trimester 2016

07 juli 2016
Teaser: 

In het tweede trimester van 2016 vond een recordaantal vastgoedtransacties plaats. Dat blijkt uit de cijfers van de driemaandelijkse Notarisbarometer. Vooral in april en mei waren er heel wat vastgoedtransacties. Ook de prijzen van de woningen zijn gestegen.

De aanhoudende drukte op de vastgoedmarkt heeft te maken met het feit dat Belgen op zoek zijn naar zekerheid én rendement.

Bart van Opstal, woordvoerder van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (KFBN): "We zien inderdaad een dubbele beweging. Enerzijds zijn mensen op zoek naar zekerheid in onzekere tijden. Denk maar aan fenomenen als de terreurdreiging en de Brexit. Investeren in vastgoed is voor de Belg een houvast in een snel veranderende samenleving. Daarnaast zijn mensen ook op zoek naar rendement. Hetzij als return on investment, hetzij als bijkomend inkomen bij hun gezinsinkomen of hun pensioen. Spaarboekjes, kasbons e.d. brengen erg weinig op. Terwijl vastgoed vaak nog een behoorlijk rendement met zich meebrengt."

Gestegen prijzen
In het tweede trimester van 2016 bedroeg de gemiddelde prijs van een woonhuis in België 236.726 euro. Dat komt neer op een stijging van +2,9% in vergelijking met het eerste trimester van 2016. In het afgelopen trimester steeg de gemiddelde prijs van een appartement in ons land met +3,4%: van 206.399 naar 213.394 euro.

Appartementen
Een appartement met één slaapkamer kost in ons land gemiddeld 160.758 euro. Voor een appartement met twee slaapkamers moet je 206.444 euro neertellen. Voor eentje met drie slaapkamers betaal je gemiddeld 285.463 euro.

De allerduurste appartementen zijn die van drie slaapkamers in West-Vlaanderen (345.688 euro). De kust is uiteraard bijzonder populair als het om appartementen gaat.

Bouwgronden
Een bouwgrond kost in ons land gemiddeld 179 euro per m². In Vlaanderen klokt de gemiddelde aankoopprijs af op 229 euro per m², in Wallonië betaal je 90 euro. Brussel is een geval apart: een bouwgrond kost er gemiddeld maar liefst 839 euro per m².

Bron: KFBN

Bekijk de volledige Notarisbarometer.

Share: