Ruim 400.000 Belgen hebben buitenverblijf

02 september 2016
Teaser: 

Belgen bezitten zowat 410.000 tweede verblijven ‘voor recreatieve doeleinden’, die ze niet verhuren aan derden. Dat schat BNP Paribas Fortis op basis van een eerder onderzoek en recente cijfers.

In maart 2015 werd becijferd dat Belgen ongeveer 385.000 vakantiestekjes bezaten louter voor eigen gebruik. Op basis van de leningen verstrekt tot eind juni 2016, plus de inschatting van wat concurrerende banken presteerden, concludeert BNP Paribas Fortis dat dat moet zijn aangegroeid tot ongeveer 410.000.

Lage rente
Een kleine helft ervan (45%) ligt in het buitenland. Ruim een kwart is aan de Belgische kust gelegen, en zowat 10 procent in de Ardennen. "Vooral door de lage rente blijft investeren in een tweede verblijf in trek", zegt Greet Van Criekingen, productmanager bij BNP Paribas Fortis. "Mensen zoeken een bestemming voor hun spaargeld, en profiteren van de lage rente om een deel bij te lenen. Als van een bestaand woonkrediet al een ruim deel is afbetaald, kunnen ze bijlenen binnen dat contract, zonder een bijkomende hypotheek te moeten vestigen. Dat bespaart een hoop notariskosten."

Sommigen profiteren van de lage rente om nu alvast een tweede pand te kopen dat ze later als vaste woonst willen betrekken.

Bron: De Tijd

Lees het volledige artikel.

Share: