Wallonië vervangt woonbonus door wooncheque

23 oktober 2015
Teaser: 

Na Vlaanderen en Brussel zet ook Wallonië het mes in de woonbonus. De bonus wordt vervangen door de wooncheque. Het fiscale voordeel wordt beperkt in tijd en is afhankelijk van het inkomen.

Wallonië zal vanaf volgend jaar de woonbonus geleidelijk aan afschaffen en vervangen door de wooncheque. Daarmee treedt het gewest in de voetsporen van Vlaanderen en Brussel, die eerder al het fiscale voordeel hebben moeten aanpassen om budgettaire ontsporingen te vermijden. Dat schrijft De Tijd.

Twee luiken

Net zoals de woonbonus kent de wooncheque een voordeel toe in de vorm van een belastingvermindering. Dat voordeel bestaat uit twee onderdelen. Allereerst is er het forfaitaire voordeel van 125 euro per kind ten laste. Er geldt geen beperking op het aantal kinderen.

Daarnaast wordt een variabel gedeelte naargelang het inkomen in rekenschap gebracht. Het fiscale voordeel daarvan kan niet groter zijn dan 1520 euro per jaar per belastingplichtige. Hoe hoger het inkomen, hoe lager het fiscale voordeel. Wie minder dan 21.000 euro netto per jaar verdient, krijgt een voordeel van 1520 euro. Iemand die meer verdient dan 81.000 euro per jaar, heeft geen recht op een wooncheque.

Bron: Moneytalk

Share: