Wat als... vastgoedmakelaars zelf in de huid van de koper konden kruipen?

09 februari 2018
Teaser: 

Wat als…vastgoedmakelaars zelf in de huid van de koper konden kruipen? Wat is de ideale ligging van hun droomwoning? Voor welk type woning zouden ze gaan? En zijn ze bereid om te renoveren? Vijf vastgoedmakelaars geven aan welke criteria voor hen doorslaggevend zijn.


“Woonhuis met karakter”

Cindy Utterwulghe, Immo C (Heist-aan-Zee): “Had ik de keuze, dan ging ik voor een woning op maximum 20 à 30 minuten van mijn kantoor. Mijn oog zou vallen op een karaktervol woonhuis met een zonnige, leuke, niet al te grote (stads)tuin én een mooi zonneterras. Ook een parkeerplaats is belangrijk. Qua oppervlakte zou ik gaan voor minstens 200 m² woonoppervlakte.”

“Het mag trouwens best een woning zijn van meer dan 50 jaar oud, maar dan moet er wel al gerenoveerd zijn, met de nodige aandacht voor energiezuinigheid: nieuwe ramen, isolatie en een warmtepomp of hoogrendementsketel. Is dat niet het geval, dan is een huis van maximum 25 à 30 jaar oud meer aangewezen.”
 

“Eigen stempel drukken”

Ook makelaar Aidan Coppens van het Tervurense Ifac Service heeft een duidelijke droom voor ogen. “De ideale woning voor ons zou een stadswoning met tuin zijn, in Leuven of Heverlee. Een ruime woning met karakter, liefst authentiek, met tuin op het zuidwesten gericht. Een garage zou een leuk extraatje zijn. Dat zijn zowat onze basiscriteria. Voor minder doen we het niet. We wonen momenteel in een leuke woning, dus hebben we ruim de tijd om de perfecte woning te zoeken.”

Eén aspect keert almaar terug: authenticiteit. “Verbouwingen schrikken ons helemaal niet af. We werken liever aan een authentieke, volledig te vernieuwen woning dan aan een gebouw waarin alle oorspronkelijke elementen verdwenen zijn. We willen echt onze eigen stempel op het project drukken. Dus ook op vlak isolatie en hernieuwbare energie. Een nieuwe badkamer, keuken of vloer is minder van belang.


“Een oude hoeve in ere herstellen”

Déborah Vanesse, voorzitster van Federia, de Franstalige overkoepelende federatie voor vastgoedberoepen, heeft er toevallig net een renovatie opzitten. Toch heeft ze maar één echte woondroom: het renoveren van een oude boerderijhoeve. “Liefst in de nabijheid van mijn kantoor en dichtbij het geboortedorp van mijn echtgenoot, tegelijkertijd ook in de buurt van mijn familie.”

“Het oorspronkelijke gebouw moet wel nog goede muren, fundering en een degelijk dak hebben. De rest is voor mij: het hele interieur herontwerpen, het aantal kamers herindelen, ook naar grootte toe. Maar ook het oude met het nieuwe combineren. Met als ultieme droom: een oude koetspoort waarlangs je de woning binnentreedt.”
 

“Geen beperkingen”

Ook voor Thomas Valkeniers van Pajota Groep uit Dilbeek speelt de leeftijd van het gebouw geen parten. “Een woning renoveren van 30, 40 of 70 jaar oud? Het kost je quasi evenveel.” Wel belangrijk: de ligging. “Ik zou een centraal gelegen woning kopen, vlakbij winkels, scholen en openbaar vervoer. Qua type woning, zou ik kiezen voor een viergevelwoning met karakter.”
 

“Allesbehalve een vierkante blokkendoos”

Een woning dichtbij de bossen, rustig, met een tuin op het zuiden. Daniel Buschman, voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen Antwerpen, is al meermaals verhuisd en heeft ook telkens gerenoveerd. Als hij vandaag nog eens zou verhuizen, dan is het naar een nieuwbouwwoning.

“Mijn echtgenote en ikzelf houden wel van strakke, moderne woningen. Toch is een vierkante blokkendoos niets voor ons. We zien het liefst een woning met wat uitspringende hoekjes, met een groot overdekt terras en ramen van boven tot beneden. Inclusief energiezuinige technieken, zoals een warmtepomp, zonneboiler, pv-panelen, regenwaterrecuperatie, screens en een goede ventilatie.”

(Bron: Livios)

Share: