Wie Airbnb aanbiedt, moet zich registreren

28 oktober 2015
Teaser: 

Wie tegen betaling een kamer of appartement aanbiedt via de website Airbnb, zal zich binnenkort moeten registreren bij Toerisme Vlaanderen. De Vlaamse meerderheidspartijen willen zo een beter overzicht krijgen, en tegelijk verhuurders beter controleren. "De cowboys moeten eruit". Verhuurders zullen ook beter gecoacht worden.

De verplichting geldt voor iedereen die tegen betaling logies aanbiedt op de markt, zegt Karin Brouwers van CD&V. Die persoon zal zich op een website moeten aanmelden. Op die manier wordt een databank gecreëerd, iets wat bij een vorig wetsvoorstel weggevallen was.

"Dit gebeurt op vraag van de sector, maar toch ook op vraag van een aantal burgemeesters. Zij weten graag wie er op hun grondgebied logies aanbiedt, al is het maar om de brandveiligheid beter te kunnen controleren", zegt Karin Brouwers van CD&V.

Er gelden ook 8 basisnormen waaraan iedereen zal moeten voldoen. De belangrijkste hebben te maken met brandveiligheid, hygiëne en verzekering. Er komen controles, en verhuurders die niet aan de basisnormen voldoen, riskeren boetes. We hebben in Vlaanderen een goede reputatie op het vlak van logies, en willen dat zo houden, zegt Brouwers. Zogenoemde 'cowboys' zullen eruit gaan, waarschuwt ze: "Mensen die de regels compleet naast zich neerleggen, zullen we uit het systeem halen."

Bron: De Redactie

Share: