Zonnepanelen zijn investering nog steeds waard

09 mei 2016
Teaser: 

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) wil mensen aansporen om zonnepanelen te leggen. Maar is dat vandaag - zonder subsidies - nog altijd een goede investering? Dat blijkt absoluut het geval.

"We verwarmen ons nieuwe huis met een groene warmtepomp en gebruiken stroom van onze zonnepanelen, waardoor we zo goed als energieneutraal bouwen", zegt Joop Wauters uit Puurs met de nodige trots. "De fiscus geeft ons hiervoor een vrijstelling van vijf jaar voor het kadastraal inkomen en op de koop toe moeten we ons geen zorgen maken over de stijgende energieprijzen." Slim gezien dus. En dat beseffen ook de buren in Puurs. "Een aantal koppels in de straat heeft ook net zonnepanelen gekocht. Op termijn is dat een goede zet."

Turteltaks moet omlaag
Tommelein hoopt dat nog veel gezinnen tot die conclusie komen. Hij roept iedereen op om zijn spaarcenten in zonnepanelen te stoppen. Alleen zo kan de Turteltaks weer omlaag.

Het doet wat vreemd aan, beseft Alex Polfliet, de topman van het groene consultancybureau Zero Emission Solutions. "Maar de redenering klopt wel. De schulden die we nu moeten terugbetalen via de Turteltaks zijn inderdaad afkomstig van de zonnepanelen. Alleen: het probleem zat niet bij de zonnepanelen zelf, maar bij de oversubsidiëring."

Geen subsidies meer nodig
Vandaag is de situatie anders, benadrukt Polfliet. Zonnepanelen hebben geen subsidies meer nodig om rendabel te kunnen draaien. "Slapend rijk word je er niet meer van, wat uiteindelijk ook nooit de bedoeling kan zijn. Maar ze vormen wél nog een aardige investering.

Bron: De Morgen

Share: