Hoeveel is mijn woning waard?

Op deze vraag bestaat geen eenduidig antwoord. Uiteindelijk is je woning waard wat een kandidaat-koper ervoor wenst te betalen.

Om de verkoop van je vastgoed tot een goed einde te brengen, is de juiste waardebepaling en daardoor de correcte prijszetting van doorslaggevend belang.

De slechtst geplaatste persoon om een woning te schatten, is de eigenaar zelf omdat die een persoonlijke band heeft met de woning. Daarom is het ten zeerste aangeraden om hiervoor een beroep te doen op een vastgoedmakelaar of vastgoedexpert. Hij zal een objectieve waardebepaling uitvoeren en hierbij rekening houden met verschillende aspecten: de ligging, de ouderdom van de woning, de bewoonbare oppervlakte, de prijzen van de woningen in de buurt, stedenbouwkundige voorschriften ….

In de praktijk worden door vastgoedprofessionals verschillende soorten waardebepalingen opgemaakt, gaande van eenvoudige tot zeer uitgebreide verslagen De vastgoedprofessional is vrij in het bepalen van zijn vergoeding zodat prijzen kunnen schommelen. Het is dus zeker aangewezen om een prijsvergelijking te maken en aan meerdere professionals een offerte te vragen. De vastgoedmakelaar vraagt meestal geen vergoeding voor de schatting indien hij de opdracht krijgt de woning te verkopen.