Meeneembaarheid van verkooprechten

Teaser: 

Wie al een woning heeft gekocht en een nieuwe koopt kan soms verkooprechten meenemen

Description: 

Wie in Vlaanderen in het verleden al een woning heeft gekocht en van plan is om een nieuwe te kopen, kan onder bepaalde voorwaarden genieten van een overdracht van een deel van de verkooprechten of meeneembaarheid van verkooprechten. Je mag in dit geval de betaalde verkooprechten van je eerst gekochte woning in mindering brengen van de verkooprechten verschuldigd op de nieuw aangekochte woning.

More Info: 

Er zijn een aantal voorwaarden om te genieten van deze meeneembaarheid van verkooprechten:

  • Het moet gaan om de aankoop van een hoofdverblijfplaats (gezinswoning) in Vlaanderen. De meeneembaarheid geldt niet als je een buitenverblijf of een opbrengsteigendom koopt.
  • Tussen de verkoop van je vorige en de aankoop van je nieuwe hoofdverblijfplaats mag een periode van hoogstens twee jaar liggen (vijf jaar in het geval van bouwgrond). Voor het vaststellen van de start- en einddatum van deze periode van twee jaar gelden de authentieke akte van aankoop en authentieke akte van verkoop.
  • Wat er eerst gebeurt, de verkoop of de aankoop, doet er niet toe. Als je eerst je vorige woning verkoopt, wordt het bedrag van de verkooprechten verrekend bij de aankoop van je nieuwe woning. Als je al een nieuwe woning hebt gekocht en daarna binnen twee jaar je vorige woning verkoopt, krijg je de meeneembare verkooprechten achteraf terugbetaald.
  • De aftrek kan per wijziging van woning hoogstens 12.500 euro bedragen. Als de verkooprechten voor je nieuwe woning lager liggen dan wat je voor je vorige woning hebt betaald, krijg je geen geld terug maar blijft het verschil ‘meeneembaar’ voor een volgende aan- en verkoop.

Deze maatregel kan niet worden gecombineerd met de vrijstelling van verkooprechten of het abattement. Als je voor de twee voordelen in aanmerking komt, dan zal je moeten kiezen voor de meest gunstige.

Dit doet de vastgoedmakelaar voor je: 

De vastgoedmakelaar kan je meer vertellen over de voorwaarden om te genieten van deze meeneembaarheid van verkooprechten.