Is een bod bindend?

Als een kandidaat-koper een concreet bod uitbrengt, is dat bindend. Laat de verkoper weten dat hij ingaat op het bod, dan is de overeenkomst een feit en is de bieder verplicht om het pand te kopen tegen de geboden prijs. Bied daarom nooit lichtzinnig op een huis en verbind ook altijd een termijn aan je bod – net zoals bij een optie. Zo blijf je niet te lang gebonden als de verkoper niet meteen de knoop doorhakt. Dat zou lastig kunnen zijn als je ondertussen op een andere woning botst die je interesseert.

En misschien nog dit: toezeggingen die niet op papier staan, kunnen moeilijk bewezen worden. Zorg daarom altijd voor een schriftelijk bod. Dat hoeft niet noodzakelijk met pen en papier, maar kan ook via e-mail of sms. Dat werd vorig jaar bevestigd door de Gentse rechtbank, naar aanleiding van een geschil dat ingespannen werd door een koppel dat geboden had op een huis en daarna via sms van de verkoper had vernomen dat de deal rond was. Ondanks de sms had de verkoper het huis later toch nog toegezegd aan een hogere bieder. De rechter gaf het eisende paar echter gelijk en verplichtte de verkoper om de oorspronkelijke kopers te laten voorgaan.

Elke zaterdag beantwoorden wij een vastgoedvraag in de bijlage van Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, De Standaard en Het Nieuwsblad. Ook een vastgoedkwestie? Surf naar cibweb.be.