Kan je huisbaas je verbieden om te roken in je huurappartement?

Steeds vaker komt het voor dat huisbazen een rookverbod in hun huurcontract opnemen. Ze doen dat vooral om schade zoals vergeelde muren te vermijden. Maar controle is moeilijk en als huurder kan je moeilijk aan de deur gezet worden als je toch eens een sigaretje zou opsteken. Betekent dit dat je je als huurder helemaal niets van zo’n “rookverbod” moet aantrekken en de verhuurder met lede ogen moet aanzien dat zijn woning wordt beschadigd door jarenlang roken? Neen, zeker niet. De wet zegt namelijk dat je als huurder verplicht bent om het huurhuis als een goed huisvader te gebruiken. En als er eventuele schade is, moet je die herstellen of vergoeden op het moment dat je woning verlaat.

In principe ben je als vertrekkende huurder dus verplicht om bijvoorbeeld vergeelde muren te herschilderen of de woning te ontgeuren als dat een probleem vormt. En wat als dat niet gebeurt? Dan speelt het belang van een goeie plaatsbeschrijving en de waarborg. Al is niets  beter dan een goeie vertrouwensband tussen huurder en verhuurder.

Elke zaterdag beantwoorden wij een vastgoedvraag in de bijlage van Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, De Standaard en Het Nieuwsblad. Ook een vastgoedkwestie? Surf naar cibweb.be.