Leidt een slecht EPC automatisch tot een lagere verkoopprijs?

Vastgoedmakelaars zien mensen almaar vaker vragen naar het energieprestatiecertificaat (EPC ) van de woning die ze op het oog hebben. Naast de ligging en de prijs van de woning vormt nu ook het EPC een doorslaggevende factor bij de aankoop van een woning. Is de EPC-score niet zo positief, dan maakt de koper de rekening. Toch leidt een ‘slecht’ energieprestatiecertificaat (EPC) niet automatisch tot een vermindering van de vraagprijs. Al wordt het wel meer en meer een argument om de prijs te drukken. Maar ook dan is de verkoper vrij om hiermee al dan niet akkoord te gaan.

Besparen is de laatste jaren een bijzonder populaire term geworden, en dat is niet anders voor alles wat energie betreft. De EPC-score zal dan ook almaar belangrijker worden voor de waarde van een pand. En zolang de energieprijzen stijgen, zal dat niet veranderen. Of beter gezegd: hoe de EPC-score van je woning almaar meer een verkoopargument wordt.

Elke zaterdag beantwoorden wij een vastgoedvraag in de bijlage van Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, De Standaard en Het Nieuwsblad. Ook een vastgoedkwestie? Surf naar cibweb.be.